Adatbázisok

MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa

A magyar kiadású folyóiratok cikk adatbázisa. A cikkek egy része online is elérhető. Amelyek nem, érdemes a DEENK könyvtárát felkeresni, mivel a könyvtár nagy valószínűséggel papír alapon tudja szolgáltatni a szükséges folyóiratcikket. Elérése matarka.hu.

Akadémiai Kiadó Online Folyóiratai 

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget a legfrissebb eredmények publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. A felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg, melyekből 33-nak az MTA az alapítója, főszerkesztői magyar akadémikusok, szerkesztőbizottsági tagjai többségükben magyarok. 17 hazai impakt faktoros folyóiratból 14 itt jelenik meg. Az új folyóiratfüzetek már hetekkel a nyomdai megjelenés előtt elérhetőek online formában. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (full-text) letölthető PDF formátumban. Elérhetősége: https://akademiai.com/ 

Fontos! Az adatbázis csak előfizetéssel férhető hozzá. A könyvtár rendelkezik vele, a beiratkozott olvasóknak így van jogosultsága, sőt az egyetemi polgárok otthonról is elérhetik. Az otthoni elérésről bővebben itt olvashat. 

Magyar Elektronikus Könyvtár-Elektronikus Periodika Archívum-Digitális Képarchívum

Az oldalon a Magyar Elektronikus Könyvtárban lévő könyvjellegű dokumentumok, az Elektronikus Periodika Archívumban található folyóiratok és egyéb időszaki kiadványok, valamint a Digitális Képarchívumban őrzött képanyagok között lehet keresni - egyszerre, vagy gyűjteményenként külön-külön is.

Az adatbázisok célja a magyar vonatkozású, és oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása és nyilvános szolgáltatása. Elérése: http://mek.oszk.hu/kozoskereso/

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)+

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait (tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjavát). A folyamatos feldolgozás során fontos célkitűzés az adott folyóirat valamennyi évfolyamának, lapszámának, oldalának feldolgozása. Az adatbázist ajánljuk mindazoknak, akik múltunk kutatásával foglalkoznak akár a szaktudományos lapokban, akár a mindennapi életet tükröző napilapokban. Elérése: https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Fontos! Az adatbázis csak előfizetéssel férhető hozzá. A könyvtár rendelkezik vele, a beiratkozott olvasóknak így van jogosultsága, sőt az egyetemi polgárok otthonról is elérhetik. Az otthoni elérésről bővebben itt olvashat. 

Digitális Tankönyvtár

A Digitális Tankönyvtár különböző tudományágakat felölelő tankönyveket, szakkönyveket, folyóiratokat tesz elérhetővé digitális formában, ingyenes hozzáféréssel. A benne fellelhető elektronikus dokumentumok a tudományágak széles spektrumát ölelik fel az irodalomtól az orvostudományon át a mezőgazdasági technológiákig, elősegítve a felsőoktatásban és a tudományos kutatásban résztvevők minél pontosabb tájékoztatását. A Tankönyvtár felépítése és a dokumentumok könnyű hozzáférhetősége egyszerűvé teszi a szövegekben történő keresést, mentést, nyomtatást, segítve ezzel az aktív tanulási és kutatási folyamatokat. Elérése: https://www.tankonyvtar.hu/hu

KSH adatbázisa

Az adatbázis az országunk gazdasági és társadalmi helyzetére, népességének alakulására vonatkozó hivatalos adatokat tartalmaz statisztikai táblázatokat és jelentések formájában. Az adatsorok és jelentések az alábbi témák alapján kerülnek csoportosításra a tájékoztató adatbázisban: népesség, népmozgalom, társadalom, általános gazdasági mutatók, gazdasági ágazatok, környezet, területi statisztika. A KSH tájékoztatási adatbázisa tudományos élet kutatóit, közigazgatási szervek, önkormányzatok munkatársait és a lakosság információs igényeit igyekszik kielégíteni adatsoraival és elemzésekkel. Elérése: http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?&lang=hu

MeRSZ online okoskönyvtár

Az Akadémiai Kiadó elektronikus könyvcsomagjában több mint 150 magyar nyelvű szakirodalom található az agrártudomány, biológia, filozófia, fizika, földtudomány, gazdaságtudomány, jogtudomány, irodalomtudomány, kémia, matematika, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem területeken.

A könyvek többsége kötelező, vagy ajánlott irodalom az érintett szakon, ezért különösen jól használhatóak a hallgatók számára.

Typotex Interkönyv

Az Interkönyv adatbázisban a Typotex Kiadó több mint 600, többnyire magyar nyelvű kiadványa érhető el: felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből.

A Debreceni Egyetem rendelkezik előfizetéssel az adatbázis használatára, így a diákoknak lehetőségük van otthonról is használni a gyűjteményt. 

Online Szabványkönyvtár

Az Online Szabványkönyvtárban, mint virtuális könyvtárban a szabványinformációk, a szabványok szövege és a kiadványok kizárólag képernyőn való olvasásra nyithatók meg. Nem nyomtathatók és nem letölthetők. A szolgáltatás a DEENK-en belül csak a Műszaki Könyvtárban érhető el. 

A szabványok és szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak. Az Online Szabványkönyvtárban az olvasásra rendelkezésre bocsátott szabványok és kiadványok a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) tulajdonát képezik, tehát az Online Szabványkönyvtár szolgáltatásainak igénybe vételével és szabványkiadványok tulajdonjogát a felhasználó nem szerzi meg. A szabványok és a szabványkiadványok szövegének felhatalmazás nélkül másolása, sokszorosítása, illetve a szerzői jogok bármilyen módon való megsértése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértést elkövetőnek kell viselnie.

A fejezet elkészítéséhez használt szakirodalom:

 https://lib.unideb.hu/hu/adatbazisok (Letöltés időpontja: 2019.02.10.)

 

Last modified: Tuesday, 12 March 2019, 4:59 PM