A plágiumszűrés

A „copy-paste kultúra” terjedését az egyetemek és kiadók egyre szélesebb körű plágiumszűréssel igyekeznek visszaszorítani. Egy angol egyetemeket érintő vizsgálat pl. kimutatta, hogy míg 2005-ben a hallgatói diplomadolgozatoknak még 8 százalékában volt nagymértékű plagizált tartalom, 2012-re ez a szám 3 százalékra csökkent. Az ehhez hasonló sikerek újabb ösztönzést adnak a plágiumkeresők további terjedéséhez, fejlesztéséhez. Ennek eredményeként ma már több ingyenes szoftver is rendelkezésre áll (Magyarországon ilyen a KOPi), de a csalások kiszűrésére a legnagyobb garanciát a fizetős szolgáltatások jelentik. 

A Debreceni Egyetemen is végeznek plágiumszűrést az iThenticate segítségével. Az iThenticate a  Crossref által nyújtott szolgáltatás, mely többszáz tudományos kiadó több millió cikkéhez, az impakt faktoros folyóiratok 80%-hoz és a vezető adatbázisok (Ebsco, Emerald, Wiley stb.) tartalmához fér hozzá. Magyar és idegen nyelvű internetes tartalmakban keres, köztük a Debreceni Egyetem Elektronikus Archívumában is. 

Kinek ajánljuk?

  • Oktatók/kutatók/PhD hallgatók számára, saját vagy hallgatóik munkáinak plágium-elllenőrzésére. 

Regisztráció és használat

A szolgáltatás csak DE polgárok számára elérhető.

A regisztrációt a DEENK végzi. Igényét a crosscheck@lib.unideb.hu email címen jelezheti.

Ne feledd!!! A hallgatók dolgozatainak (diplomamunka, TDK) plágiumszűrését a konzulens oktató végezheti el.

A plágiumszűrés során a dolgozat feltöltésre kerül az iThenticatere és 5-10 percen belül már szolgáltatja is a vizsgálat eredményét. A vizsgálat során egyezéseket keres a szoftver a már említett tartalmak és az aktuálisan vizsgált szakdolgozat között. Maga az esetleges  egyezés önmagában még nem jelent plagizálást, mivel ha a szakdolgozat szerzője a vonatkozó részt az idézési szabályoknak megfelelően lehivatkozta, akkor nem követett el jogsértést.

A fejezet elkészítéséhez használt szakirodalom:

https://lib.unideb.hu/hu/plagiumkeresok (Letöltés időpontja: 2019.02.27.)

Petró L. (2014) iThenticate: „fegyver” a Ctrl+C, Ctrl+V ellen! Egyetemi Élet. - 53 : 3 (2014), p. 15.

Utolsó módosítás: 2019. március 18., hétfő, 18:51