Rekordok importálása a PudMed adatbázisból az MTMT rendszerébe

Letöltés a PubMed adatbázisából

A PubMed adatbázisában lekeressük a közleményeket. Ha csak egyetlen közleményt szeretnénk importálni, akkor a közlemény adatlapjáról is dolgozhatunk, a jobb felső sarokban találjuk a “Send to” hivatkozást.

Ha keresés eredményeként kapott több közleményt szeretnénk importálni, akkor először ki kell jelölnünk ezeket a közleményeket a sorszámuk felett található jelölőnégyzetekbe kattintva. Itt is az oldal jobb felső sarkában találjuk a “Send to” hivatkozást.

A “Send to” hivatkozásra kattintva válasszuk a “File” lehetőséget a lenyíló menüben. Ezzel tovább bővül az ablak, megjelenik, hogy hány elemet jelöltünk ki letöltésre. Itt állíthatjuk be a fájl formátumát: “XML”. Ha szeretnénk, hogy valamilyen szempont szerint rendezett listát kapjunk, akkor használjuk a “Sort by” felirat alatt lévő legördülő menüt, alapértelmezetten a legfrissebb közlemény lesz elől. A “Create File” gombra kattintva indíthatjuk el a letöltést.

Importálás az MTMT-be

A bal oldali menüben a “Közlemény” adattípus legyen kiválasztva (ez az alapértelmezett). A tartalom nézet saját menüsorának “Import” gombjára kattintunk, majd az “Importálás fájlból” lehetőséget választjuk.

A megjelenő párbeszédablak első, “Fájl” nevű mezőjében a nagyító ikonra kattintva töltsük be a PubMed-ből lementett fájlt. A rendszer felismeri a fájlt, és automatikusan kitölti a “Formátum” mezőt.

A többi beállítást hagyhatjuk alapértelmezetten, kattintsunk az “Indítás” gombra. Több ablak is felugrik majd a folyamat során.

Az “Import” gombra kattintsunk.

Le kell mentenünk az importálandó elemeket egy listába, akkor is, ha csak egy rekordot importálunk. Enélkül félbeszakad a folyamat.

A lista alapértelmezett neve a fájl neve és a percre pontos dátum lesz, ezt természetesen módosíthatjuk. Az “OK” gombra kattintva léphetünk tovább.

Még egy üzenet:

És végül:

A bal oldali menü “Listák” nevű csukható blokkjában találjuk a lementett közleményeket, a “Listák” fül alatt.

A lista nevére duplán kattintva jeleníthetjük meg a közleményeket a tartalom nézetben.

Ultime modifiche: Wednesday, 4 December 2019, 13:11