Szemléletmód

A hozzáállásunk jelentősen befolyásolja, hogy elérjük-e a céljainkat vagy sem. A nyilvános beszédnél az vált ki belőlünk félelmet, hogy minden szem ránk szegeződik és úgy érezzük, súlya van annak, amit teszünk és mondunk. Kiszolgáltatottak vagyunk, hiszen ha hibázunk az több ember előtt fog történni és visszafordíthatatlanná válik.
Kétféle szemléletmódot lehet megkülönböztetni: a fejlődési szemléletmódot (growth mindset) s a rögzült szemléletmódot (fixed mindset).       Mindkettő ahhoz kapcsolódik, hogy hogyan éljük meg a kudarcot.
Ha a kudarcot tanulási folyamatként éled meg, úgy tekintesz rá, mint gyakorlásra és elhiszed, hogy egyre jobb és jobb lehetsz valamiben, akkor nem fog rosszul érinteni, ha több ember előtt kell beszélned, akkor sem, ha valamiben hibázol közben. Egy-egy baki ne vegye el a kedved a nyilvános szerepléstől, ne éld meg úgy, mintha te nem lennél erre alkalmas! Minden csak gyakorlás kérdése! Ez a fejlődési szemléletmód és erre érdemes törekednek a mindennapjaidban, úgy, ahogy a nyilvános beszédben is!

Последнее изменение: Friday, 29 October 2021, 12:19