Teljes szöveg elérése

A bibliográfiai adatbázisok egyik nagy előnye, hogy lehetőség van arra, hogy külső hivatkozásokat kapcsoljunk a bibliográfiai adatokhoz. Egyre több adatbázis segíti a kutatást azzal, hogy a megtalált bibliográfiai tétel (pl. folyóiratcikk adatai) mellé odakapcsolja a cikk teljes szövegének eléréséhez vezető linket is.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a linkek minden esetben egy külső forrásra mutatnak, vagyis nem a bibliográfia az amelyik a teljes szöveget tárolja.

A teljes szöveget tároló adatbázisoknak alapvetően két típusa van:

Open accessOlyan adatbázis, ahonnan a dokumentum (pl. folyóiratcikk) ingyenesen letölthető. Ez lehet egy ún. open access adatbázis, de lehet egy olyan kiadói oldal is ahol a keresett cikket ingyenessé tették. A link mindig csak az adott hivatkozásra vonatkozik, nem feltétlenül jelenti a teljes tartalom (pl. a teljes folyóiratszám) elérését.

A legfontosabb open access adatbázisok
  • Pubmed central (PMC) teljes szöveges adatbázis biomedicina és élettudományi témakörben, mely több mint 2,8 millió cikket tartalmaz.
  • DOAJ (Directory of Open Acces Journals) Az elérhető open access folyóiratok listája, melyben 120 ország mintegym 9921 folyóirata szerepel (2013 október)
  • PLOS (Public Library of Science) 7 magasan jegyzett, lektorált tudományos open-access folyóirat kiadója (PLOS One; PLOS Biology; PLOS Medicine; Plos Computational Biology; PLOS Genetics; PLOS Pathogens; PLOS Neglected Tropical Diseases;)
  • Biomed Central egy ún. STM (Science, Technology and Medicine) kiadó, mely 257 lektorált open access folyóiratot jelentet meg.
  • BOAB (Directory of Open Access Books) 54 kiadó 1585 open access könyvét tartalmazó regiszter  (2013 október) 
  • Google Books a Googl ezspolgáltatása, mely lehetőség van könyvek szövegében keresni. A szerzői jogvédelem alatt nem álló dokumentumokat le is lehet tölteni.





A link mutathat olyan adatbázisra is, mely nem ingyenes de a cikkek megfelelő jogosultsággal letölthetők (ilyenek pl. a Springer link vagy a  Jstore.)  A könyvtárak számos e-folyóiratra, e-könyvre előfizetnek, melyeket ezen linkek segítségével könnyen el lehet érni. A link azonban csak akkor működik, ha a fehasználó rendelkezik az eléréshez szükséges jogosultsággal, például beiratkozott a könyvtárba.

A DEENK-ben elérhető ingyenes és előfizetett tartalmak összesítő listája az E-resources@UD oldalon böngészhetők

A DEENK előfizetett folyóiratcikkeire vezető linket a bibliográfiákban a  következő logó jelzi:

Erre a linkre kattintva nyílik meg a kérdéses folyóiratcikk teljes szövege. 

(Fontos észben tartani, hogy a linkek csak és kizárólag az elektronikus formátumok elérésére mutatnak! Tehát ha egy cikknek nincs e-formátuma - mert pl. olyan régi - ne is keressünk ilyen linket!)

Ingyenes cikkek jelzése a PubMed-ben

Free article

A DEENK által előfizetett cikk jelzése (Pubmed)

 DEENK access

.

Modifié le: Tuesday 12 March 2019, 10:02