MEDLINE - PubMed

MEDLINE az amerikai Nemzeti Könyvtár (National Library of Medicine) terméke, az élettudományok legnagyobb és legtöbbet használt nemzetközi bibliográfiai adatbázisa. A MEDLINE-t többféle módon is el lehet érni: tudományos kiadók és adatbázis-szolgáltatók előfizetéshez kötött csomagjai mellett létezik egy ingyenes, web alapú változat is a Pubmed, mely érthető módon a legnagyobb népszerűségnek örvend a felhasználók körében.

A MEDLINE az élettudományi folyóiratokban megjelenő irodalmat indexelő bibliográfiai adatbázis, de linkek segítségével elérhetővé teszi sok cikk teljes szövegét. Az adatbázis jelenleg több, mint 29 millió rekordot tartalmaz, melyek száma napról napra növekszik. Több, mint 5.600 rangos tudományos folyóirat cikkeinek adatait egészen 1946-ig visszamenően kereshetjük benne. A feldolgozott cikkek, publikációk 40 különböző nyelven íródtak (többségükben angolul, de pl. magyar nyelvű cikkek is találhatók benne.)

Fontos, hogy a Pubmedet mindig a könyvtár honlapjáról nyissuk meg!

A Pubmedben választhatunk egyszerű és összetett (advanced) keresés között.

(Kattintson a fotóra a teljes méret eléréséhez!)

A keresőmezőbe a keresőkérdések bármilyen kombinációját beírhatjuk, mivel a Pubmed automatikus térképezés segítségével hajtja végre a keresést. Több keresőkifejezés esetén a keresésünket pontosítandó, használjuk a BOOLE operátorokat (AND, OR, NOT). Az egymás mellé írt keresőszavak közé az adatbázis automatikusan AND operátort illeszt.

Az összetett keresés felületén (Pubmed advanced search builder) magunk választhatjuk ki és kombinálhatjuk azt a mezőt, melyben keresni szeretnénk. Ez lehet minden mező (all fields), de konkrét mező megadására is van lehetőség. A mezők és keresőkifejezések kombinálására választhatunk a Boole operátorok között.

(Kattints a fotóra a teljes méret eléréséhez!)

Keresés a tezaurusz segítségével - A MeSH

A PubMed a Medical Subject Headings (MeSH) nevű tezauruszt használja a cikkek tartalmának jelölésére a bibliográfiai rekordokban.

Ha releváns találatokat szeretnénk tárgyi keresés esetében, érdemes első lépésben a MeSH adatbázisból kiválasztani a keresőkifejezést. A tezaurusz szabványosított kifejezéseket tartalmaz.

Miután kiválasztottuk a nekünk megfelelő tárgyszót, különböző altárgyszavakkal tovább finomíthatjuk a keresést. A tárgyszó/altárgyszavak kombinációjának megadása után az „Add to search builder” gomb megnyomásával a PubMed search builder-be  kerül be a kiválasztott keresőkifejezés. Lehetőség van több MeSH tárgyszó/altárgyszó használatára is, melyek viszonyát Boole operátorokkal határozhatjuk meg

Miután minden terminust kiválasztottunk a „Search PubMed” gomb megnyomásával juthatunk a keresési eredményekhez. 

(Kattintson a fotóra a teljes méret eléréséhez!)

 

Találati lista - szűkítési lehetőségek

A találati listában többféle megjelenítés között választhatunk, az alapértelmezett a Summary, ami szerző, cím, megjelenési hely, idő adatokat jeleníti meg, de választható például az AbstractPlus , ahol a főbb adatok mellett a cikkek abstractja is olvasható.

Amennyiben a keresés túl sok találatot ad, lehetőség van különböző szempontú szűkítésekre a Filters  menüpont használatával.

Filters: A keresés korlátozása mezőre (szerző, cím, tárgyszó, stb), a kiadvány típusára (RCT, metaanalízis, stb), korcsoportra, nyelvre, emberre, állatra, nemre (nő, férfi), szakterületre (orvostörténet, fogászat, toxikológia, stb), a kiadás évére stb.

(Kattintson a fotóra a teljes méret eléréséhez!)

A DEENK által előfizetett cikk jelzése a Pubmed-ben:

A Debreceni Egyetem által előfizetett cikkeket egyetemi IP-címről a teljes szöveget mutató ikonra kattintva érhetjük el. Ez abban az esetben válik láthatóvá, ha a Pubmed-et a könyvtár honlapjáról indítottuk el.

DEENK access

(Kattintson a fotóra a teljes méret eléréséhez!)

A cikkek otthoni eléréséről a DEENK honlapján tájékozódhat.

Modifié le: Tuesday 12 March 2019, 10:41