Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)

A Magyar Orvosi Bibliográfia egy online, szabadon elérhető bibliográfiai adatbázis, amely a magyar egészségügy, társadalomorvostan, orvostudomány és gyógyszerészet, valamint ezek határterületein megjelenő szakfolyóiratok szakcikkeit tartalmazza. Jelenleg közel 120 időszaki kiadvány metaadatai találhatók meg benne. A bibliográfia 1957és 2005 között nyomtatott formában jelent meg, 2006 óta pedig CD-ROM-on. Az adatbázisban a MOB 1990/1-es füzettől érhetők el az adatok. 2005-től a folyóiratcikkek adatai mellett a folyóiratokban megjelent összefoglalókat is tartalmaz, illetve 2011 óta a folyóiratok saját honlapjaihoz vezető weblinkek is megtalálhatók a leírásban.

Keresés a MOB-ban:

A bibliográfiában az egyszerű és összetett keresést, valamint a böngészés funkciót használhatjuk. A találatok 50-es listában maximum 40 oldalon jelennek meg (2000 találat) cím szerint rendezve.

Egyszerű kereséssel egy mezőben kereshetünk címre, szerzőre, MOB-füzetre, folyóiratcímre, tárgyszóra vagy kulcsszóra. Az összetett keresés egyszerre több kereső kifejezés megadását teszi lehetővé. A mezők között az ÉS operátor teremt kapcsolatot.

Böngészéskor szerző, cím, folyóirat, tárgyszó szerinti betűrendes listában tallózhatunk.

MOB egyszerű keresés

MOB öszzetett keresés

Szerzőre történő keresés:

Amennyiben ismerjük a szerző teljes nevét, érdemes a vezeték- és keresztnevet is beírni (pl. Fésűs László). Ha csak részben tudjuk a nevét, elég a vezetéknevet beírni, vagy annak első néhány betűjét, mert böngészés funkcióban automatikusan csonkolja a kereső kifejezést (mintha %-jelet használtunk volna). Például a „János” kifejezésre történő böngészésnél a Janositz, János, Jánosi, Jánosik vagy Jánossy, stb. vezetéknevű szerzők nevei lesznek listázva, innen választható ki a megfelelő.

Tárgyszóra történő keresés:

A tárgyszó a cikkek tartalmát szakmai szempontból feltáró kifejezés, a Magyar Orvosi Bibliográfia tárgyszókészletéből kiválasztva.

A pontos tárgyszó ismerete nélkül érdemes a böngészés funkciót választani.

Folyóirat címére történő keresés:

Konkrét folyóirat cikkei közötti böngészésre. A feldolgozott folyóiratok listája itt található.

Kulcsszóra történő keresés:

A dokumentum címében, alcímében és kivonatában keres olyan formában, ahogy az eredeti dokumentumban szerepel. Az automatikus csonkolás itt is működik. Például a „kardio” kifejezésre a kardiotól a kardiográfon és kardiológuson keresztül a kardiovaszkulárisig több mint 130 találat jelenik meg.

Kosár:

A kiválasztott tételek bibliográfiai adatai a kosárban gyűjthetők. Egyszerre csak egy oldalról lehet tételeket kijelölni. A kosár tartalma letölthető, illetve nyomtatható.

FONTOS: A kosár tartalma hosszú inaktivitás után magától törlődik.

Forrás:

https://medinfo.aeek.hu/index.php/mob/mob-hasznalati-utmutato/

Последнее изменение: Tuesday, 12 March 2019, 12:48