MATARKA

Matarka logoA MATARKA (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) a Miskolci Egyetem, Könyvtár,Levéltár, Múzeum által fejlesztett szolgáltatás, amely a Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeit teszi elérhetővé bárki számára. Évente majd másfél milliónyi használatot regisztrál, a feldolgozott cikkek száma több mint 2,5 millió, a folyóiratok száma 1.800 felett van és a cikkek 30%-nak a teljes szövegéhez hozzá lehet férni.

Elérhető a https://matarka.hu/ webcímen.

Egymezős keresés:

Ez a funkció a főoldalon található, a beírt szavakat AND operátorral kapcsolja össze, de csak egy mezőben keres.

Példa: Keressünk olyan cikkeket, amiket Balla György írt a malignus megbetegedésekről!

  1. A keresési kifejezés a malignus megbetegedések, az eredmény 7 találat. (2019.02.24.)
  2. Ha a keresési kifejezés Balla György, 2 szerzőnév  (100 cikk) és 13 cikk, azaz összesen 113 találat az eredmény. (2019.02.24.)
  3. Ha a keresési kifejezés Balla malignus, nincs találat.(2019.02.24.)

Részletes keresés:

Részletes vagy összetett keresésnél szerzőre, címre vagy címrészletre lehet keresni, közöttük lévő kapcsolatot a megfelelő operátor használata határozza meg (AND, OR vagy NOT).

Szerző:

Szerzőre történő keresésénél egy mezőbe csak egy név kerülhet a vezetéknévvel kezdve. Ha a név túl általános (pl. Varga vagy Kiss), célszerű a keresztnevet is beírni. Ennél a keresésénél a csonkolás automatikusan működik.

Cím:

Címre történő keresésnél a keresett szót megfelelő formában kell beírni, a csonkolás nem automatikus, azt a % vagy a * jellel jelölni kell.

Címrészlet:

Szókapcsolatra lehet keresni. A keresett szavak szorosan egymás mellett állnak a megadott sorrendben. A csonkolás elöl-hátul automatikusan történik.

Példa: A neutrophil granulocyták -ra történő keresés esetén az eredmény 9 cikk, míg a neutrophil granulocyt kifejezésre 11 cikk jön ki.

A találati halmazt utólag időre, szakterületre, folyóiratra vagy teljes szövegű elérésre lehet szűkíteni.

Indexkeresés:

Az indexkeresés vagy böngészés a szerző, illetve a cím mezőben lehetséges. Ebben az esetben a csonkolás automatikusan történik.

Folyóirat:

A folyóiratok egyes számaiban is lehet böngészni. A folyóirat kiválasztása után megjelenik a feldolgozott évfolyamok és számok listája, és ezekre kattintva elérhető a tartalomjegyzéke.

Az alábbi videó a MATARKA alapfunkcióit mutatja be:

Források:

https://matarka.hu/index.php

https://matarka.hu/sugo.php#kereses

 

Последнее изменение: Thursday, 28 February 2019, 11:03