Néhány általános keresési hiba

  1. Túl sok kifejezés: ha túl sok kifejezéssel keresünk egyszerre, találataink száma nagyon kevés, vagy eredménytelen lesz. Az adatbázisok ugyanis minden általunk beírt kifejezést keresnek, és találatként azt adják meg, amelyben mind egyszerre szerepel
  2. Túl kevés kereső kifejezés: ha kevés keresőkifejezést használunk találataink halmaza használhatatlanul nagy lesz
  3. Túl specifikus/általános kereső kifejezés: Ha az általunk választott kifejezés túl specifikus, a találataink száma nem lesz elegendő, míg egy túl általános kifejezés használatakor a találatok száma kezelhetetlenül magas lehet. Az adatbázisok egy része eleve kizár bizonyos kifejezéseket a keresési lehetőségek közül. Ilyenek pl: és, az, még, is. Ezeket stop words-nek nevezzük. 
  4. Nem megfelelő kifejezés választása:  Amennyiben kereséshez nem az általában elfogadott kifejezéseket használjuk, könnyen nem releváns találatokat kapunk
  5. Helyesírási pontatlanság: Bár a legtöbb adatbázis már rendelkezik a gépelési hibák javításának funkciójával (spelling correction) ennek is vannak határai. 

Az adatbázisok esetén nem a keresőbe írt szavak mennyisége, hanem minősége a döntő. A legjobb találatokat megfelelő kereső szavak, megfelelő módon történő használatával érhetjük el.

Остання зміна: Tuesday 12 March 2019 10:28 AM