Kereséstípusok

  1. Kulcsszavas keresés

    Az egyszerű kulcsszavas keresés hasonlít leginkább arra, ahogyan az internetes keresőket használjuk::ennek során az egyes rekordok mezőiben található kifejezésekre keresünk. Kereséshez általában olyan kifejezéseket kell használni, melyekkel viszonylag jól behatárolható a találatok halmaza. Több adatbázis ezért is tiltja bizonyos szavak (pl. és, is, az, and, of stb.) használatát. 

    Minden adatbázis leghetőséget ad arra, hogy több mezőben is keressünk egyszerre. Az összetett keresés (advanced search) során kiválaszthatjuk, hogy az kifejezés(eke)t melyik mezőben kívánjuk keresni (pl. Shakespeare-re kereshetünk szerzőként, de tárgyként is). A keresési tartomány (mező) előre definiálásával biztosíthatjuk a találatok minél nagyobb relevanciáját. 

  2. Keresés tárgyszavakkal

    Az adatbázisokban található rekordokat a tárgyukra utaló állandó kifejezésekkel is ellát(hat)ják. A tárgyszavakat (deszkriptorok) egy viszonylag kötött szókészletből választják. A tartalomtól függően egy rekordhoz több tárgyszó is kapcsolható. A hasonló tartalmú rekordokhoz ugyanaz a tárgyszó kapcsolódik.

    Egy bibliográfiai rekordhoz kapcsolt tárgyszavak (EBSCO)

    Tárgyszavak

    Bizonyos adatbázisok a tárgyszavakat egy hierarchikus rendszerbe foglalva tárolják. Ezt tezaurusznak nevezzük. Itt a tárgyszavak közötti logikai és fogalmi kapcsolatok is fel vannak tüntetve. A tezaurusz szintjein "ugrálva" szűkíthetjük vagy tágíthatjuk a keresés tartományát.

Последнее изменение: Tuesday, 12 March 2019, 09:28