Matematika szakos hallgatóknak

MathEduc Database

Az Európai Matematikai Társaság matematikai szakmódszertani kutatásokat feldolgozó adatbázisa.

Az adatbázis figyeli és referálja a matematikai szakmódszertani tudományos folyóiratok cikkeit és a fontosabb szakdidaktikai konferenciák teljes szöveggel megjelent anyagát. Az adatbázisban több szempontból kereshetünk, elérhető a MathEduc által összeállított Mathematics Education Subject Classification (MESC) osztályozási rendszer, melynek segítségével az adott témakörben való keresésre is lehetőségünk van. A tételek hivatkozási adatait letölthetjük többféle formátumban, többek közt AMS-TeX-ben és BIBTeX-ben is.

MathSciNet

Az Amerikai Matematikai Társaság (AMS) referáló adatbázisa, előzménye a Mathematical Reviews c. referáló folyóirat.

Az adatbázis figyeli a legrangosabb matematikai szakfolyóiratokat, tanulmányköteteket és önálló szakkönyveket világszerte, és mindezekről referátumokat készít. Az adatbázisnak vannak nyilvános szolgáltatásai (Free Tools) és vannak kizárólag előfizetéssel elérhető szolgáltatásai, mint a többszempontú keresési lehetőség. A keresések eredményét a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően további ismérvek alapján szűkíthetjük. Szintén újabb keletű fejlesztés a kutatói profiladatbázis, és az egész MathSciNet adatbázison belüli hivatkozásfigyelés.

A MathSciNet az elsődleges szolgáltatója az „Erdős-szám” nevű tudománymetriai mutatónak, melyet Erdős Pálról neveztek el. A hálózati alapú tudománymetriai mutató a kollaborációs távolságot méri az egyes kutatók esetében (nemcsak Erdős Pálhoz, hanem egymáshoz viszonyítva is akár). A tételek hivatkozási adatait letölthetjük többféle formátumban, többek közt AMSRefs, EndNote és BIBTeX formátumban is.

Остання зміна: Tuesday 9 April 2019 15:22 PM