Az irodalomjegyzék

A felhasznált irodalom összeállításakor a címek leírásánál alapvető követelmény, hogy a bibliográfiai tételek pontosan és ellenőrizhetően tartalmazzák az adatokat, melyek alapján a visszakereshetőség biztosítható.

 Ezt magyar és nemzetközi szabványok szabályozzák. A közlemények címét azon a nyelven kell közölni, amelyiken megjelent.

 Folyóiratokban megjelent közlemények esetén: vezetéknév (nagybetűkkel), keresztnév kezdőbetűje (vagy betűi), pont, zárójelben a megjelenés éve, kettőspont, a cikk címe, pont, folyóirat címe (vessző), kötetszám (kettős pont), oldalszám (-tól - -ig), pont. Amíg a Szakirodalmi áttekintésben három vagy több szerző esetén az első szerző nevét követően "et al."-t vagy "és mtsai"-t használunk (pl. Papp et al. (1961)), addig az Irodalomjegyzékben minden szerzőt kötelezően meg kell nevezni (pl. Papp Zs., Kovács P., Horváth K. (1961): Búzafajták fejlődéselemzése. Növénytermelés, 10: 213-244.) Ha ugyanazon szerzőnek vagy szerzőknek azonos évben megjelent több cikkére hivatkozunk, a megjelenés évszáma után a megfelelő abc-betűket írjunk.

 Amennyiben külföldi szerzőről van szó, a családi név után vessző következik és utána a keresztnév nagy kezdőbetűje, Vagy betűi, utána(uk) ponttal (pl.Smith, K.L. …).

A szerző nevével kapcsolatos cím (pl. Dr.) elhagyandó, de a személyt pontosító rövidített jelző (ifj. vagy Jr./=junior/) vagy a névhez tartozó szócska ("de" /= -tól, -től/, von) nem (pl. Brown, W.A. Jr. vagy Gruyter, J. de vagy Arx, J.A. von), és helye a név mögött van. Vannak kötőjellel összekapcsolt családnevek, ezeknél mindkét rész kiírandó (pl. Szalay-Marzsó L.).

 

 Könyvek esetén a szerző(k) neve, keresztneve(i), pont, zárójelben az évszám, kettőspont, a könyv címe, pont, a kiadó neve (rövidíthető), vessző, a megjelenés helye, a könyv terjedelme (amennyiben rendelkezésre áll). (pl. Nemessályi Zs. (1982): A melléktermékek felhasználása. Mezőgazdasági (vagy Mg.) Kiadó, Budapest 1-151, vagy Hawskwoorth, D.L., Kirk, P.M., Sutton, B.C., Pegler, D.N. (1995): Ainsworth & Bisby's Dictionary of the Fungi. CAB International, Wallingford, Oxon, UK. 1-161).

 Ha az adott könyv egyes fejezeteit különböző szerzők írták, akkor a fejezet szerzőjének nevét, zárójelben a megjelenési évét (kettőspont), a fejezet címét kell írni. Ezután az "In" szócska (=ban, ben), kettőspont után a szerkesztő/k/ nevét, a könyv címét (pont), zárójelben ("Szerk." vagy angol kiadvány esetén "Ed." /=editor/, a kiadó nevét (vessző),, székhelyét és a vonatkozó fejezet terjedelmét (-tól, -ig) kell megjelölni, utána pont következik. Pl. Lakatos, G. (1998): Constructed wetlands for wastewater treatment in Hungary. In: Vymazal, J., Brix, H., Cooper, P.F., Green, M.B., Haberl, R. (eds.) Constructed wetlands for wastewater treatment in Europe. Backhuys Publishers, Leiden, The Netherlands. p.191-206.

 

 Egyéb időszaki kiadványokban megjelent tanulmány esetén

 Kongresszusok, konferenciák publikált előadásai esetében: A szerző/k/ neve, zárójelben az éve (kettőspont), az előadás címe (pont), kongresszus, konferencia címe, témája (ha van ilyen és a kiadvány tartalmazza), a kongresszus, konferencia neve, (ha van: sorszáma arab számmal), időpontja (hó, nap), helye, a kiadványt szerkesztő neve, utána zárójelben (Szerk.), a kongresszust rendező (szerv/ek) neve, a kiadvány megjelenésének kiadója, helye, éve, a szerzők előadásának oldalszáma (-tól, -ig) (pl. Herold I. és Szabó P. (1982): A bentonit, mint ásványi anyag. In: Vas K. (szerk.) Az iparszerű sertéshústermelés tapasztalatai. 24. Georgikon Napok. 1982. augusztus 20. PATE Keszthely, 1983. p.289-295.

Ultime modifiche: Tuesday, 9 April 2019, 14:14