Szövegközi hivatkozás

A szerző nevére hivatkozással: A szerző neve, ezt követi a közlemény megjelenésének évszáma, majd a tartalmi rész (pl. Kiss (1984) megállapította / szerint / bebizonyította / tapasztalatai azt mutatják hogy a fű zöld.).

  Több szerző esetén: az első szerző vezetékneve, "et al." (latin: et alii = és társai) vagy "és mtsai", vessző, majd a közlemény megjelenésének évszáma (pl. Nagy et al. (1975) vagy: Nagy és mtsai (1975), de az egész dolgozatban következetesen azonos módot alkalmazva. Ha két szerző van, akkor mind a kettő nevét ki kell írni, összekapcsolásuk "és" szócskával, idegen nyelvű cikk külföldi szerzőinek "&" jellel (pl. Kiss és Nagy, 1984; Smith & White, 1997).

  A megállapított tényre hivatkozással: a tény leírása, zárójelben a szerző vezetékneve, vessző, a közlemény megjelenési évszáma (pl. A minták értékelésekor formális környezeti nevelés hatékonyságát elemeztük (Kiss, 1963).).

  Több szerző esetén: a tény leírása, zárójelben az első szerző vezetékneve, "et al." vagy "és mtsai", majd a közlemény megjelenésének évszáma (pl. A fű zöld (Kiss et al., 1975). vagy: (Kiss és mtsai, 1975). Ha két szerző van, akkor mind a kettő nevét ki kell írni (pl. A fű zöld (Fehér és Fekete, 1984).).

  Több azonos tényt megállapító közlemény esetén: a tény leírása, zárójelben az első szerző, vessző, évszám, pontosvessző, utána a további szerző/k/. A nevek felsorolása a megjelenés dátuma szerint növekvő sorrendbe állítva (pl. A biotechnológiai és a környezetvédelem összefüggéseit több szerző (Varga, 1968; Soós, 1984; Kovács, 1996) is tárgyalja).

  Egy szerzőnek ugyanazon évben megjelent több munkájára hivatkozás: a szerző neve, az évszámok pedig a, b, c stb. megjelöléssel (pl. Kiss (1996a), majd a következő hivatkozásnál Kiss (1996b)). A dolgozatok szövegében a szerzők nevét nagybetűvel írják. Szószerinti idézetek esetében a szöveget idézőjelbe kell tenni.

 Indirekt hivatkozás: amennyiben az eredeti közlemény bibliográfiai adatai nem állnak rendelkezésre, de valamely pontos adatokkal rendelkező közlemény abból citál, akkor az eredeti szerző neve után zárójelben az évszám, vessző, majd "idézi x, évszám", vagy "cit. x, évszám", pl. Róbert (1951, idézi Falusi, 1969), vagy Róbert (1951, cit. Falusi, 1969).

Last modified: Tuesday, 9 April 2019, 2:12 PM