Formai követelmény és a dolgozat tagolása

  A szakdolgozat szerkezeti felépítése

 A szakdolgozat szerkezete az alábbiak szerint tagolódjék:

-          Cím

-          Tartalomjegyzék

-          Bevezetés

-          Témafelvetés, célkitűzés

-          Szakirodalmi áttekintés

-          A vizsgálatok anyaga és módszere

-          Vizsgálati eredmények és azok értékelése

-          Következtetések, javaslatok

-          Összefoglalás

-          A szakirodalom jegyzéke

A fenti tagozódás egyúttal a dolgozat főbb fejezeteit is tartalmazza, amelyek összeállításánál, gépelésénél a 2.3. pontban megadott követelményeket kell betartani. A dolgozat terjedelme 15-35 oldal.

 

A szakdolgozat készítésének formai követelményei

 

 A borítólapok kivitele és felirata

 A külső borítólap mérete:       21,5x30,5 cm

Feliratai:                                 Szakdolgozat

  • A szerző neve
  • Évszám

Belső címlap feliratai:

  • egyetem, kar, tanszék
  • a szakdolgozat címe
  • a szerző neve
  • témavezető (konzulens neve), beosztása
  • a benyújtás helye (Debrecen) és éve

A tartalomjegyzéket a belső címlap utáni oldalon decimális számrendszerben kell közölni.

 

Gépelés

 A dolgozatot A/4-es méretű famentes géppapírra, másfeles sortávolsággal, bal oldalán 3 cm-es, jobb oldalon 2 cm-es margóval kell elkészíteni. A táblázatok és ábrák 0,5-1 oldalnyi, A/4-es méretű vagy egészszámú többszörösét kitevő nagyságúak lehetnek. A dolgozat tartalmi és esztétikai értékeit növelik a jól áttekinthető táblázatok, ábrák, grafikonok, diagramok és fényképek. Minden táblázatot, ábrát, stb. címmel és sorszámmal kell ellátni úgy, hogy a táblázat címét és számát a táblázat fölött, az ábrák címét és számát az ábrák alatt kell közölni. A szövegben mindegyikre hivatkozni kell. A fizikai mennyiségek mértékegységeinek jelölésénél az SI jelöléseit kell alkalmazni.

 A szakdolgozat tagolása

 A cím

Legyen rövid, érthető és a tartalmat jól kifejező.

 Bevezetés

Foglalkozik a téma elméleti és gyakorlati jelentőségével (maximum 2 oldal).

 Témafelvetés, célkitűzés

Indokolja a saját vizsgálatokat és célkitűzéseit (1-2 oldal).

   Szakirodalmi áttekintés

A témával összefüggő irodalom feldolgozása szorosan kapcsolódjék a témához. Az irodalomban ismertetett eredményeket kritikailag elemezni, értékelni kell. Terjedelme a dolgozat 15-20%-a. A hivatkozás módját a 2.4. pont tartalmazza.

 A vizsgálatok anyaga és módszere

A kísérletekkel, vizsgálatokkal kapcsolatos anyagok és módszerek ismertetésénél a kísérletezés, vizsgálat körülményeit, módszereit kell leírni. A fejezet ne haladja meg az összterjedelem 10-15%-át.

  A vizsgálati eredmények és azok értékelése

E fejezet a kísérletek, vizsgálatok eredményeit tartalmazza. Az eredményeket célszerű táblázatokban összefoglalni, ábrákkal szemléltetni és megbízhatóságukat matematikai-statisztikai módszerekkel igazolni. Fontos, hogy a jelölt az eredményeit pontosan és áttekinthetően rögzítse, magyarázza és más vizsgálati eredményekkel is vesse egybe. E fejezet az összes terjedelemnek 40-50%-át képezze.

 Következtetések, javaslatok

E fejezetben kell ismertetni a vizsgálati eredményekből levont legfontosabb következtetéseket, és javaslatot tenni az alkalmazott módszerek gyakorlati alkalmazására, illetve továbbfejlesztésére. E fejezet terjedelme 2-3 oldal legyen.

  Összefoglalás

Az összefoglalás ne legyen hosszabb 3 oldalnál. E fejezet lényegében a dolgozat 3 oldalban való összefoglalása. (Röviden ismertetni kell, hogy milyen körülmények között folytak a vizsgálatok és milyen kérdésekre terjednek ki. Be kell mutatni a fontosabb vizsgálati eredményeket, megállapításokat és levont következtetéseket.) Törekedni kell a tömör és világos megfogalmazásra.

  A szakirodalom jegyzéke

Az "Irodalomjegyzék" összeállítása legyen gondos és pontos, feleljen meg a hazai és nemzetközileg elfogadott formáknak. Az irodalomjegyzékben az egyes szerzők neveinek megfelelően ABC sorrendet kell alkalmazni. Csak olyan irodalom vehető fel a jegyzékbe, amelyet a jelölt felhasznált és amelyre dolgozatában hivatkozik, ugyanakkor valamennyi hivatkozott irodalom bibliográfiai adatait tartalmaznia kell.

Последнее изменение: Tuesday, 9 April 2019, 14:08