A szakdolgozat jelölési és hivatkozási követelményei

Az összeállított dolgozat külsőleg is legyen tetszetős és megnyerő formájú, valamint egységes kialakítású. Ennek érdekében be kell tartani a következő kivitelezési elvárásokat.

Formátum

A szöveget szövegszerkesztővel kell írni, A/4 méretben, baloldalon 3 cm, másutt 2 cm margóval, 12-es betűnagysággal, 1,5-es sortávolsággal, Times New Roman betűkkel. Az oldal tetején „Szerző: rövid cím” aláhúzott futó fejléccel, az oldal alján folyamatos lapszámozással kell elkészíteni.

Szövegezés

A szöveges részt a tartalomjegyzékkel kell kezdeni. A tartalomjegyzéket – ha szükséges – a dolgozatban alkalmazott jelölések és indexek rövid magyarázata kövesse. Általában helyes, ha a dolgozat a téma áttekintésével, helyzetével, szakirodalmi összefoglalásával és bemutatásával kezdődik. A jelölt e részben tegyen tanúbizonyságot arról, hogy ismeri a témakört, és képes annak jellemzésére. A kidolgozás során rövid, tömör, de kételyeket kizáró, érett szövegezésre kell törekedni. A szöveges részt fejezetekre kell bontani. A fejezetek fő címe, a címek, alcímek egymáshoz való viszonyát decimális jelölési rendszerrel célszerű biztosítani – maximum három tizedesig (vö. ennek a szövegnek a beosztásával).

A képleteket, egyenleteket normál zárójelbe tett sorszámokkal – pl. (1) – kell ellátni. A használt szimbólumok, latin, illetve görög betűk jelentését vagy a tartalomjegyzéket követő „Rövidítések magyarázata” részben vagy a szövegben kell megadni.

A hasonló jellegű számított vagy mért adatokat célszerűen megszerkesztett táblázatokban kell közölni, amelyek vagy a szöveges részbe építendők vagy mellékletként csatolandók egyértelmű számozással és hivatkozással.

A szakirodalomból vett adatokra egyértelműen hivatkozni kell. Az irodalmi hivatkozási számokat folyamatos számozással szögletes zárójelbe kell tenni vagy felsőindexben zárójel nélkül kell jelölni. Például: [4] vagy4. Az irodalmi hivatkozási számoknak meg kell egyezniük a szakdolgozat végén feltüntetett, irodalomjegyzékben található számokkal.

Az ábrák, táblázatok készítésére vonatkozó előírások

A számítógéppel készített ábrákat, táblázatokat szöveg közben kell megjeleníteni. Az ábrák mérete max. A4 méret. Az ábrákat az ábra alatt folyamatos arab számozással és címmel kell ellátni. A táblázatokat szintén folyamatosan kell számozni és a számot és a táblázat címét a táblázat fölé kell írni. A szövegben legyen utalás minden ábrára és táblázatra.

Irodalmi hivatkozások

A szakdolgozat végén fel kell tüntetni a felhasznált irodalom jegyzékét. Az egyes irodalmi hivatkozásokat a szöveg szerinti sorrendben a szövegben használt hivatkozásnak megfelelően vagy szögletes zárójelbe tett vagy sima arab számokkal 1-től n-ig sorszámmal kell megadni. A hivatkozásban szerepeljen a szerző vezetékneve, a keresztnév vagy annak kezdőbetűje, a könyv címe és kiadója, illetve a folyóirat neve, valamint a megjelenés éve, kötet- és oldalszám. A cirill betűvel írt nevek és címek esetében is a latin betűs leírást kell használni. Internetes hivatkozás esetén a hivatkozott weboldal címét kell megadni, valamint a megtekintés időpontját. Szintén fel kell tüntetni a szakdolgozatra, diplomamunkára, PhD értekezésre vonatkozó hivatkozásokat is (szerző, a dolgozat típusa, készítésének helye, éve). Mind a hivatkozás számozása, mind a hivatkozási címek megadása következetes, egységes formátumú legyen.

Példák:

[1]     N.N Greenwood, A. Earnshaw, Az elemek kémiája, Nemzeti Tankönyvkiadó (1997).

[2]     E. Bienvenue, S. Choua, M.A. Lobo-Recio, C. Marzin, P. Pacheco, P. Seta, G. Tarrago, J. Inorg. Biochem., 57 (1995) 157-168.

[3]     Kiss J., Doktori értekezés, Debreceni Egyetem, Debrecen (2003)

[4]     I. Puigdomenech, Hydra/Medusa Chemical Equlilibrium Database and Plotting Software, KTH Royal Institute of Technology, 2004 http://www.kth.se/en/che/medusa/downloads-1.386254. Megtekintve: 2013. 11. 15.

vagy

  1. Greenwood, N.N.; Earnshaw, A. Az elemek kémiája, Nemzeti Tankönyvkiadó, 1997.
  2. Bienvenue, E.; Choua, S.; Lobo-Recio, M.A.; Marzin, C.; Pacheco, P.; Seta, P.; Tarrago, G, J. Inorg. Biochem., 1995, 57, 157-168.
  3. Kiss J., Doktori értekezés, Debreceni Egyetem, Debrecen, 2003
  4. Puigdomenech, I.; Hydra/Medusa Chemical Equlilibrium Database and Plotting Software, KTH Royal Institute of Technology, 2004 http://www.kth.se/en/che/medusa/downloads-1.386254. Megtekintve: 2013. 11. 15.
Остання зміна: Tuesday 9 April 2019 11:43 AM