Szakdolgozat formai követelményei és általános útmutatások

A szakdolgozat/diplomamunka beadása a záróvizsgára való bocsátás egyik feltétele. A szakdolgozati/diplomamunka témákra a vegyészmérnök BSc hallgatók tanulmányaik 6., a vegyész MSc szakos hallgatók tanulmányaik 2. félévében jelentkeznek. A kémia BSc hallgatók a projektmunkára tanulmányaik 4. félévében jelentkeznek. Szakdolgozati témára csak abban az esetben kell az 5. félévben jelentkezniük, amennyiben az nem folytatása a projektmunkának. Határidők: témakiírás az Intézeti honlapon március 15. illetve október 15.; témajelentkezés leadási határideje április 15. illetve november 15. A jelentkezés előfeltételeit a szak képzési követelményei rögzítik..

A „Projektmunka”, „Szakdolgozat”, „Diplomamunka” kurzusok elektronikus felvétele a jelentkezés elfogadása után – a feltételek teljesülését követően – leghamarabb a jelentkezést követő félévben lehetséges (a téma kidolgozása természetesen hamarabb is, ipari téma esetén már a nyári gyakorlat alatt is elkezdhető). A jelentkezés általában témára történik, így a leadott cím nem feltétlenül a dolgozat címe! A szakdolgozat/diplomamunka pontos címét azután rögzítik a tanulmányi rendszerben, miután a hallgató azt a DEA-ban feltöltötte.

Bármilyen, a témában, vagy annak vezetőjében beállt változást haladéktalanul jelezni kell az Intézeti oktatási felelősnek egy új jelentkezési lap kitöltésével.

A projekt dolgozat készítése során lehetőség van irodalmi ismeretek feldolgozására vagy irodalmi reakciók megismétlésére is, azonban szakdolgozat és diplomamunka esetében a dolgozatnak önálló kísérletes munkán vagy egy kémiai probléma elméleti megoldásán kell alapulnia.

A szakdolgozat/diplomamunka készítésének célja a jelölt elméleti és gyakorlati ismereteinek rendszerezése, megszilárdítása és alkalmazása, a vonatkozó résztémakör elmélyültebb tanulmányozása. A szakdolgozat/diplomamunka valóságos műszaki és/vagy kémiai feladat megoldását vagy önálló mérnöki munkát igényel. A jelölt a szakdolgozat/diplomamunka sikeres elkészítésével bizonyítja be, hogy önállóan is képes összetett feladatok megoldására. Ennek megfelelően a szakdolgozatot/diplomamunkát a legnagyobb gonddal és alapossággal kell tartalmilag és formailag kidolgozni és összeállítani.

A témákat egyetemi tanszékek, vállalatok, cégek, kutatóintézetek adják saját, megoldásra váró feladataik közül. Ebből következik, hogy a téma jó megoldása a témaküldő intézmények részére is hasznos. Nappali, illetve levelező tagozatos hallgatók a velük szerződést kötő, vagy őket alkalmazó vállalatoktól is kaphatnak témát. Megfelelő szinten megoldott tudományos diákköri dolgozat is továbbfejleszthető szakdolgozattá. Külsős téma esetén annak engedélyeztetése szükséges az Intézeti Oktatási Bizottság részéről.

A hallgatók munkáját témavezetők irányítják.

a. Ha a témavezető a Debreceni Egyetem oktatója (ide értendők a kihelyezett tanszékek munkatársai is), akkor a témavezető gyakorlati jegy beírásával (Neptun) minősíti a hallgató munkáját.

b. Ha a témavezető külső, ipari szakember és nincs jogosultsága a hallgatónak osztályzatot beírnia, az Intézet az egyetemről konzulenst jelöl ki, aki segít a szakdolgozat és a védésen bemutatandó ppt file formai követelményeknek megfelelő elkészítésében, és a témavezetővel egyeztetve gyakorlati jeggyel minősíti a féléves munkát.

Szakdolgozatként/diplomamunkaként kizárólag számítógéppel készített, papíron megjelenített  anyagot  lehet  elfogadni.  A  projektmunkát  elegendő  elektronikus  úton benyújtani.

Zuletzt geändert: Tuesday, 9. April 2019, 11:26