On-line Szabványkönyvtár

Magyar nemzeti szabványok on-line felületen való elérésének, kereshetőségének bemutatása

Az On-line Szabványkönyvtár mintegy 27 000 db érvényes nemzeti szabvány és több mint 23 000 visszavont nemzeti szabvány adatbázisa. A szabványkönyvtár csak egy munkaállomásról érhető el a DEENK Műszaki Könyvtárban. A könyvtári dolgozók írhatják be a felhasználói nevet és a jelszót.

-      a szabványok szövege és a kiadványok kizárólag képernyőn való olvasásra nyithatók meg

-       a szabványok és szabványkiadványok szerzői jogi védelem alatt állnak, tehát ezeket nem lehet nyomtatni, sokszorosítani.

Keresési lehetőségek az adatbázisban :

  • a "hivatkozási szám" vagy a "szabványcímben előforduló kulcsszó", illetve ezek által tartalmazott részlet (karakterlánc) ismeretében,
    vagy pedig
  • a szakterületeket felsoroló Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ICS) alapján.

Bármelyik keresési mód eredményeképpen a választott keresési feltételeknek megfelelő találati lista jelenik meg a képernyőn.

  • Találati lista: A keresés eredményét megjelenítő táblázat (találati lista) mutatja a szabvány(ok) hivatkozási számát, címét, nyelvét, ICS-besorolását, a megjelenés/visszavonás dátumát.
    Részletes adatlap: A szabvány összes bibliográfiai adatát tartalmazó szabványinformáció, amely a "Találati listában" megjelenített, az adott szabvány hivatkozási számára kattintva tekinthető meg.

Szabványok szövegének olvasása:

A találati lista utolsó oszlopából lehet továbblépni, ahol ikon alatt lévő, "dokumentum megnyitása" címszóra kattintva jeleníthető meg a kiválasztott szabvány szövege

Egyszerre csak egy szabvány nyitható meg, egymás után viszont a felhasználó igénye szerint, bármennyi.

Ultima modificare: Wednesday, 10 February 2016, 10:28