UDiscover

Az Ebsco Discovery Service (UDiscover) egy átfogó keresőmotor, mellyel egyidejűleg futhatjuk át a legfontosabb tudományos adatbázisokat (pl. Medline, Scopus, WOS), teljes szövegű adaattárakat (pl. ScienceDirect), könyvtári katalógusokat. Elsősorban az idegen nyelvű forrásokat keresőknek ajánlott.

A kereső a DEENK honlapjának jobb felső sarkából közvetlenül indítható, a Keresés a könyvtárban boxra kattintva. A felugró ablakban a UDiscover az alapértelmezett kereső. Lehetőség van közvetlenül egyszerű keresést indítani a keresési mező kitöltésével, de az adott ablak jobb alsó sarkában választhatjuk az összetett keresési funkciót is. Az összetett keresési funkciót választva lényegében a DEENK Katalógusánál megismert keresési funkciókat lehet alkalmazni. 

UDiscover nyitólapja az egyszerű keresést követően (a képen látható számoknak megfelelően):

1 . Egyszerű keresési boksz : van lehetőség kulcsszó, cím és szerző szerint keresni. A kereső boksz alatt található funkciók a következők:

Basic Search: egyszerű keresési ablakot nyitja.

Advanced Search: összetett keresési ablakot nyitja.

Search History: a keresési történetet nyitja meg, ahol lehetőség van a korábban végzett kereséseket összekapcsolni új keresés indítására.

2. Current Search: az aktuális keresés kifejezéseit, beállításait, szűkítési opcióit tartalmazza. Lehetőség van eltávolítani a beállításokat, szűkítési opciókat, azáltal, hogy a mellettük lévő x-re kattintunk. A beállítás vagy opció eltűnik a bokszból és a találati lista frissül.

3. Limit to: a találati listát szűkítő opciókat tartalmazza, úgy mint dokumentum típus, dátum, teljes szöveg, nyelv, kiadó és így tovább. Bármelyiket is választjuk, az automatikusan bekerül a Current Search bokszba és a találati lista frissül a kívánt műveletnek megfelelően.

4. Találati lista. A lista elején alapértelmezett a keresési kifejezésnek megfelelő legrelevánsabb találatok szerepelnek.  A lista rendezhető relevancia és dátum szerint a lista jobb sarkában található Relevance feliratra kattintva és az így megjelenő menüből a kívánt opciót választva.  A Relevance mellett a Page Options alatt találjuk a találati lista megjelenítésére vonatkozó információkat. A Page Options mellett pedig a Share opció, mellyel megoszthatjuk másokkal is a találati listánkat.

5. Három, a DEENK olvasói számára is hozzáférhető adatbázis adatai nem jelennek meg/vagy nem nyithatóak a UDiscover találati listájában. Ez a boksz ehhez a háromhoz vezető gombot tartalmazza. Ezek közül az építészmérnök hallgatók számára az ADT Arcanum lehet hasznos, míg minden műszakis hallgató számára a Proquest.

UDiscover rekord megnyitása

A találati lista tartalmaz minden, a keresési kifejezésnek megfelelő dokumentum, függetlenül attól, hogy online elérhető-e vagy sem. Ezért célszerű a szűkítő opciók közül kiválasztani a Full Textet, ezzel frissítve a listánkat az online elérhető találatok halmazára.

Leggyakoribb megnyitási linkek:

  • PDF Full text: minden esetben működik.
  • Full Text Finder: ha az adott rekordnál ezt látjuk, az minden esetben azt jelenti, hogy van hozzáférésünk a teljes dokumentumhoz, de
  • Get Full Text at IEEE Xplore: nincs előfizetése a könyvtárnak az adatbázisra, csak az Open Access dokumentumok lesznek tényelegesen is nyithatók.
  • Full text from ScienceDirect: nincs előfizetése a könyvtárnak az adatbázisra, csak az Open Access dokumentumok lesznek tényelegesen is nyithatók.
  • Find this article in full text from ProQuest: van hozzáférésünk a dokumentumhoz, de ez a funkciógomb nem működik, így a már korábban ismertetett, a találati lista jobb oldalán elhelyezkedő Proquest gombot kell használni.

Ultima modificare: Monday, 18 March 2019, 18:48