Nyomtatott műszaki információforrások

Ebben a fejezetben ismertetésre kerülnek a műszaki szakterületen előforduló dokumentumtípusok.

A dokumentum fogalma

A dokumentum fogalma az idők során sokat változott. A szó a latin docere, tanítani, oktatni igéből származik, melynek főnévi alakja tanúsítást, bizonyítást jelent. A dokumentum lényege, hogy az információt rögzítve tartalmazza. A könyvtári dokumentumok mindig valamely lejegyzett szellemi terméket tartalmaznak. A könyvtári dokumentum hosszú ideig a nyomtatott dokumentumot, a könyvet jelentette. Ma már azonban, a számítógépes hálózatok világában a dokumentumot másképp kell definiálni: a könyvtárak és az emberek által bármikor és biztosan elérhető szellemi termék.

  1. Könyv: klasszikus fomájában, olyan nyomdatermék, amely két fedőlapból, valamint meghatározott sorrendben egymást követő – esetenként kivehető – a gerincen tartósan összeerősített belső lapokból áll és olvasható szöveget, illetve illusztrációt tartalmaz. Napjainkban digitális formában is létezik.  Legfontosabb fajtái Monográfiák, kézikönyvek, tanulmánykötetek, enciklopédiák, lexikonok, szótárak, bibliográfiák, biográfiák.
  2. Időszaki kiadvány: olyan előre meg nem határozott időtartamra tervezett kiadvány, amely egymást követő részegységekből (számokból, füzetekből, kötetekből, évfolyamokból stb.) áll; ezeket rendszerint számozásuk, keltezésük, kronologikus vagy egyéb megjelölésük különbözteti meg egymástól. Legfontosabb fajtái: hírlapok, folyóiratok, évkönyvek, sorozatok, adat-és címtárak, jelentések, közlemények.
  3. Egyéb (szürke irodalom): Ebbe a kategóriába kell sorolni az összes olyan dokumentumot, amelyek túlnyomórészt szöveget tartalmaznak, ugyanakkor nem tartoznak sem a könyvek, sem az időszaki kiadványok közé. Amelyek a következők:
    • konferencia kiadvány: nagyobb számú résztvevővel tartott szakmai tanácskozás, értekezlet, vitaülés során megtartott tudományos értekezések összefoglaló műve.
    • szabadalmi leírások: a szabadalmaztatási eljárás során létrejövő, publikált, új információt tartalmazó dokumentum, amely szabadalmi vagy találmányi joggal védett új tudományos-műszaki eredményekről szóló információkat tartalmaz. Célja az új találmány vagy eljárás elsőbbségének megállapítása és jogi védelme, valamint a felhasználásra jogosultak körének megállapítása. A szabadalmi leírásokat meghatározott formai előírások alapján az arra jogosult országos intézmény adja közre (hazánkban a Magyar Szabadalmi Hivatal). A közölt információkat tekintve a szabadalmi leírás elsődleges, monográfia jellegű dokumentum, amelynek információértéke igen jelentős.
    • szabvány: valamely termékkel, technológiai folyamattal vagy más meghatározott tárgykörrel kapcsolatos, állandóan ismétlődő feladatok megoldására ajánlott, illetve kötelező megoldási módokat tartalmazó, az érdekelt felek részvételével, törvényesen előírt módon szabályokba foglalás eredményeként létrejövő dokumentum. A szabványokat sok esetben nemzetközi együttműködés keretében dolgozzák ki, az egyes országok pedig a nemzetközi szabványokat honosítják. A szabványok az ún. normatív dokumentumok közé tartoznak, amelyek közös jellemzője: az érdekelt felek közreműködésével kidolgozott előírások, szakmabeli megállapodások eredményeképpen létrejövő másodlagos, monográfia jellegű, publikált dokumentumok.
    • termékinformációs dokumentum: egy adott termékről leírás (gépleírások, használati utasítások…)
    • vállalati kiadvány: más néven vállalati termékismertető irodalom. Egyrészt hirdetési, propagálási céllal készült dokumentumokat takar, amelyek egy-egy gyártmány vagy a cég termékeinek megismertetésre jött létre. Másrészt belső vállalati anyagok, melyek főképp belső oktatási célból íródtak.
    • kutatási és fejlesztési jelentés: a tudományos kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenység eredményeiről közreadott monográfia jellegű, főként új információkat tartalmazó dokumentum. Egy folyamatban lévő vagy befejezett kutatás részleges vagy teljes eredményeit közli, célja a K+F tevékenység során létrejövő új információk publikálása, ezáltal a kutatási eredmények terén elért eredmények elsődlegességének biztosítása, valamint a szakterületen dolgozó kutatócsoportok tájékoztatása. A kutatási jelentés az elvégzett vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések eredményeitől a kutatást végző intézmény vagy személy által készített, valamely adathordozón rögzített beszámoló.
    • disszertációk: a tudományos minősítés különböző fokozatainak elnyerése érdekében készített értekezések. Monográfia jellegű, elsődleges információt tartalmazó dokumentumok, ezért információértékük többnyire igen magas. A disszertációkat nem mindig publikálják. A nem publikált disszertációkat az illetékes egyetem könyvtárában őrzik.

A fejezet elkészítéséhez használt szakirodalom: 

Vadné Kokovay Zsuzsanna: Dokumentumismeret {online } http://www.bdf.hu/konyvtar/tempus/Kokovay_%20Zsuzsa_dokumentum.pdf (Letöltés időpontja: 2019.02.12. 19:20)

Остання зміна: Tuesday 12 March 2019 18:23 PM