Internetes forrásokról

A szakdolgozat szakirodalmi áttekintését szakirodalmi és szakmai dokumentumok alapján kell elkészíteni. Ez  azt jelenti, hogy a dolgozat ennek a részének a megírása során nem használható fel és nem hivatkozható meg olyan forrás, amely nem szakemberek által készített, szakmailag nem hiteles, megbízható tartalmú. Tehát hiteles forrásnak csak azok tekinthetőek, amelyek szakemberek által lettek elkészítve, szakmailag megbízható, ellenőrzött, lektorált művek. 

Az interneten keresztül hozzáférhető források hitelessége, pontossága és megbízhatósága rendkívül eltérő. Az online tartalmak jelentős része nem kerül szakmai ellenőrzés alá, ebből következően az alábbiakat célszerű átgondolni, figyelembe venni egy interneten fellelt anyag, illetve adat, információ megítélésekor

  • Gyakran nincs feltüntetve, hogy ki a szerző, ennek ellenére a honlap alapján általában következtetni lehet arra, hogy melyik szervezet, intézmény, illetve kiadó a felelős a közzétételért. Ezek segítségével könnyebben meg lehet ítélni, mennyiben fogadható el az interneten elhelyezett tartalom. hiteles, megbízható és elismert szakmai háttérrel rendelkező szakmai szervezetek – például Nemzetközi Valutaalap (IMF), Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), KSH – honlapjain fellelhető tanulmányok, cikkek, adatok, információk megalapozottnak tekinthetők. Azoknak a honlapoknak a tartalma viszont gyakran kevésbé szakszerű, illetve megkérdőjelezhető, kétségbevonható, amelyek mögött nem áll valamilyen szakmai szervezet, így ezek csupán internetes portálként működnek.
  • Az növeli az anyag hitelességét és ellenőrizhetőségét, ha az online dokumentumban a felhasznált források világosan fel vannak tüntetve.
  • A kutatóintézetek és a felsőoktatási intézmények, illetve azok könyvtárának honlapján keresztül elérhető elektronikus adatbázisokat és online tartalmakat (lásd első fejezet) célszerű, sőt kifejezetten tanácsos használni a tudományos kutatáshoz.

A fejezet elkészítéséhez használt szakirodalom:

Kovács Kármen: Kutatási és publikálási kézikönyv nem csak közgazdászoknak. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2013. ISBN 978 963 05 9373 1

Ultima modificare: Tuesday, 12 March 2019, 18:15