Képek/táblázatok/ábrák hivatkozása és jegyzéke

Szinte minden szakdolgozatban előfordulnak képek, táblázatok és ábrák. Természetesen ezeknek a használatára és lehivatkozására is megvan a megfelelő szabályozás, forma. A továbbiakban ezeknek az ismertetése kerül terítékre.

Szöveg közbeni hivatkozás

Fontos! Az adott objektumot (kép/ábra/táblázat) meg kell említeni a szövegben. El kell magyarázni, hogy mi a célja, a szerepe a dolgozatban, nem várható el, hogy a dolgozat olvasója fejtse meg annak lényegét.

(Pl.: A darvak vándorlásának földrajzi viszonyai-melyet a 2. ábrán mutatok be- azért van nagy jelentősége, mert… vagy A darvak vándorlásának földrajzi viszonyainak (2. ábra), azért van nagy jelentősége, mert…)

Minden objektumnak (kép/ábra/táblázat) van egy címe, amit fel kell tüntetni az objektum (kép/ábra/táblázat) alatt vagy felett.

Példa képre:

 

1.kép: Le Corbusier's Notre-Dame-du-Haut [2]

Példa táblázatra:

1. táblázat: Vezetői menedzsment szerepkörök [5]

Minden kép/ábra/táblázatnak van egy forrása, amit fel kell tüntetni (hivatkozás)!

  • Lényeg: egyértelmű legyen mi alapján készült.
  • Amennyiben saját készítésű az adott kép/ábra/táblázat, akkor a forrásmegadásnál az alábbiak szerint kell eljárni:
    • Például: 2. ábra: A darvak vándorlásának földrajzi viszonyai (Forrás: saját készítés) vagy (Forrás: saját szerkesztés)
  • Amennyiben nem saját készítésről van szól, akkor építőmérnök, mechatronikai mérnök, gépészmérnök, környezetmérnök és műszaki menedzser szakokon a kép/ábra/táblázat neve után szögletes zárójelben kell megadni a forrás számát.
    • Például: 2. ábra: A darvak vándorlásának földrajzi viszonyai (Forrás: [8])
    • Amennyiben valamilyen forrás átszerkesztése alapján készült el a kép/ábra/táblázat, akkor a következőképpen kell megadni a hivatkozását: (Forrás: [8] alapján saját szerkesztés) vagy (Forrás: [8] alapján saját készítés) 
  • Amennyiben nem saját készítésről van szó, akkor építészmérnök szakon a kép/ábra/táblázat nevét követően közvetlenül, sorszámmal (felsőindexben) való hivatkozás, lábjegyzetben történő módon. A lábjegyzetben kell feltüntetni, hogy az adott kép/ábra/táblázat, honnan származik, le kell írni a dokumentumot (szerepeltetni kell pontosan azt az oldalszámot(okat), ahonnan származik az idézett rész: pl. p. 12-13.). Minden egyes kép/ábra/táblázat új sorszámot kap. Tehát ha egy dokumentumból ötször lett idézve, akkor ennek öt különálló lábjegyzetet kell készíteni (ha két vagy több, ugyanazon dokumentumból származó lábjegyzet követi egymást, akkor elegendő csak az első esetében leírni pontosan, hogy honnan származik az idézett szövegrész, a többi esetén az uo. (ugyanott) rövidítés használata megengedett, de az oldalszám pontos feltüntetése ekkor is szükséges). 

A dolgozat végén történő hivatkozás.

Az irodalomjegyzékben lesznek megadva azok a szakirodalmak, melyek a képek, táblázatok, ábrák forrásaiként szolgáltak, a Legfontosabb információk a dokumentumok szabályos leírásához és Az idézés-c. fejezetekben bemutatott hivatkozás elkészítési szabályok szerint kell eljárni.

Képjegyzék/Táblázatjegyzék/Ábrajegyzék

Az irodalomjegyzék után vagy a mellékletben elhelyezve jelenik meg képek/táblázatok/ábrák jegyzéke a dolgozatban.

FONTOS! Fel kell tüntetni, hogy az adott kép, táblázat, ábra melyik oldalon szerepel a dolgozatban.

Példa képek/táblázatok/ábrák jegyzékére:

1.kép: Le Corbusier's Notre-Dame-du-Haut ….5.

2.kép: … ….8.

3.kép:… ….10.

stb…

FONTOS! A Képjegyzék/Táblázatjegyzék/Ábrajegyzék nem irodalomjegyzék. Ezekben a jegyzékekben csak azt kell feltüntetni, hogy az adott kép/ábra/táblázat a saját dolgozaton belül hol helyezkedik el!!!

A fejezet elkészítéséhez használt szakirodalom:

 Kép forrása:  (Letöltés időpontja: 2019.01.20. 15:10) 

Táblázat forrása: Kövesi János,Topár József (szerk.): A minőségmenedzsment alapjai. Budapest: BMGE GTK : Typotex, 2006. p. 103. ISBN 978-963-279-700-7 

Ultima modificare: Thursday, 7 March 2019, 09:27