Trükkök hatásos fellépéshez

Szemkontaktus

Merj a közönség tagjainak szemébe nézni! Sokkal hatásosabbá és személyesebbé válik az előadásod, ha felveszed a szemkontaktust néhány pillanatra a hallgatósággal!

Testbeszéd

Tippek, amelyekre érdemes odafigyelned előadás közben:

  •  Húzd ki magad és emeld fel a fejed! Az összegörnyedés és a lehajtott fej nem túl bizalomgerjesztő!
  • Semmiképp ne állj vigyázban, sokkal jobb látvány egy laza, csípőszélességű terpesz!
  • A kezeid és a lábaid is elárulnak rólad néhány információt! A mellkason összekulcsolt kezel például zárkózottságra utalnak, míg az ujjak ropogtatásából az derül ki, hogy feszült vagy!
  • Előadóként akkor tudod hatásosan képviselni az álláspontodat, ha tükröződik rajtad a téma iránti elkötelezettséged! Ha például sikerről vagy eredményekről beszél, nem adhatod elő érzelemmentes arccal, mert nem lesz hiteles! Vond be a mimikádat is az előadásodba, de csak mértékkel!

Hanglejtés

Vannak bizonyos hangbeli jellegzetességek, amelyek pozitívan hatnak a hallgatóságra:

  • Beszélj normál hangerővel! A túl hangos beszéd agresszivitást sugároz, a halk motyogás pedig bizonytalanságot.
  • Pontosan artikulálj és tisztán ejtsd a hangokat!
  • Beszélj normál tempóban! A hadarás és a lassú, vontatott beszéd sem előnyös.
  • Játsz a hangsúllyal! Az egyhangú, monoton beszéd is unalmassá tud tenni egy egyébként tartalmilag jól összeállított és vizuálisan is kellemes előadást! Hangsúlyozz a fontos részeknél, ejts nyomatékosabban a megfelelő szavakat!

Gyakorold be

A magabiztosság elérésében nagy segítséget nyújt ha begyakorlod az előadásod kezdőmondatait! Így biztosan magabiztos leszel abban a pár percben, amelyben megszokod, hogy te vagy a középpontban!

A láfejek enyhén kifelé fordulnak, testünkkel hosszú távon kerüljük a közönséggel való teljes szembenállást (ez pozícióváltással, a nézőtér szélén ülőkhöz való odafordulással is teljesül). A terpeszállás biztos alapot szolgáltat, de nyitottsága távol áll a cowboypóztól. A hát és a váll pozíciójából indulva a karok lazán a törzs mellett lógnak.


最終更新日時: 2021年 10月 29日(Friday) 12:28