Mindmapping

A tartalom logikus elrendezéséhez érdemes kipróbálnod a mindmapping módszert. Ez valójában a gondolataid kivetülése a képernyőre. A módszer lényege, hogy a gondolattérkép készítésével nem listaszerűen rögzíted a gondolataidat, hanem csokorszerűen, logikai csomópontokban.


A gondolattérkép készítésének lépései egy alternatív feladatban:

  1. Gondolj el problémára, ami régóta foglalkoztat!
  2. Írd fel egy lap közepére a problémát. Ez lesz a központi gondolat, amire fel fogod fűzni a gondolattérképedet. Minden gondolattérkép egy ilyen központi elemből áll és abból elágazó gondolatokból.
  3. Ne írj hosszú szövegeket, mondatokat! Szavakkal dolgozz!
  4. Színekkel, ábrákkal, azaz vizuális elemekkel keltsd életre a gondolattérképet! Ezek segítenek a megfelelő logikai kapcsolatok kiemelésében és ettől lesz a gondolattérképed egyedi!

A gondolattérkép segít abban, hogy tisztázd magadban mit szeretnél kiemelni az előadásod során. Szintén előnyös használni írott anyag feldolgozásakor, mert nem engedi, hogy túl sok információt akarj átadni a prezentációdban. Miután megvannak a kiemelt gondolatok, tekints azokra úgy, mint a fő üzeneteidre! Ne felejtsd el, hogy ezekből 3-4 az ideális. Próbáld meg lecsökkenteni a kiemelt gondolatokat úgy, hogy kerek egész és logikus képet alkossanak a megmaradók. 

Természetesen erre vannak szoftveres megoldások, amelyek ingyenesen elérhetőek: mindmeister.com, mindmup.com, bubbl.us.


Остання зміна: Friday 29 October 2021 09:07 AM