Nyitás, átmenetek, zárás

Nyitás

Érdemes egy frappáns, megnyerő kezdéssel indítanod a prezentációdat! Számos módszer létezik a beszéd elkezdésére vonatkozóan, erre néhány példa:

  • Történetmesélés: mindenképp kapcsolódjon a témához, amiről beszélni fogsz vagy a közönséghez. Azonban ha túl erőltetettnek érzed, inkább ne ezt alkalmazd!
  • Kérdésfeltevés: indíthatod a beszédedet egy kérdéssel, amelyre a választ a bemutatód végén fogod megadni.
  • Aktualitás, érdekesség: a témádhoz kapcsolódó aktualitás mindig egy jó kiindulópont lehet. Valamilyen adatot, hipotézist is felvethetsz nyitásképpen, vagy éppen bemutatkozol és elmondod magadról, hogy miért foglalkoztat a kutatási témád vagy mit találtál érdekesnek benne.

Átmenetek

Az egyes gondolatok, üzenetek közötti átmenetek segítenek a közönségnek abban, hogy egy logikai ív mentén haladjanak veled az előadásod elejétől a végéig!
A beszéded tárgyalás részében a fő üzeneteidet fogod megemlíteni. Amennyiben ezek között van valamilyen logikai kapcsolódás (pl.: kronológia, ok-okozati összefüggés, érvek és ellenérvek stb.), akkor máris megvannak az átmenetek.
A legegyszerűbb, ha minden üzenet végén elmondod, hogy mi lesz a következő, ezzel is képezve egy hidat az előadásod főbb pontjai között!

Zárás

Mindenképp foglald össze és tekints vissza az elmondottakra, hiszen ezek segítenek abban, hogy a fő üzeneteidet rendszerezd a közönség számára!
Ezen kívül a zárás alkalmával megválaszolhatod a nyitásban feltett kérdésedet vagy akár beszélhetsz a jövőbeli terveidről a kutatással kapcsolatban!



Utolsó módosítás: 2021. október 29., péntek, 08:51