Az egyszerűség és az üzenetek elve

Az egyszerűség elve

Sokszor előfordul, hogy egy előadás során valami nem egyértelmű, amit az előadó mond. Ekkor elkezdünk rajta gondolkodni, majd azon kapjuk magunkat, hogy lemaradtunk és már nem is értjük az előadás további részét. Ennek az elkerülésére a legegyszerűbb trükk az egyszerűség elve. Ha rövidebb és egyszerűbb mondatokban fogalmazol nagyobb a valószínűsége annak, hogy az előadásod végéig kitartanak melletted!

Az egyszerű tartalom mellett áll az is, hogy a figyelem egy idő után elkezd lankadni. A kutatások szerint az előadó kb. 10 perc után veszíti el a közönsége figyelmét. Erre a megoldás, hogy minél lényegre törőbb, világosabb és rövidebb előadásra törekedj! 10 perc felett kötelező a vizuális segédeszközök bevonása (pl. videó, képek, hangok, közönség bevonása).


A fő üzenetek

Az előadás olyan mint egy nagy utazás, melyben minden elem az általunk kifejtendő üzenet átadására irányul. Amíg sok a mondanivalónk nem vagyunk készen. Várjunk, amíg a mondanivaló egyetlen üzenetté tisztul, amit a rendelkezésünkre álló időkeret alatt világosan ki is tudunk fejteni. A tiszta, egyértelmű üzenet komplexitását az előadás során persze bármely ponton megcsillanthatjuk, de óvakodjunk attól, hogy nehezen követhető üzenet darabkák lineáris egymás mellé rendezésével untassuk a hallgatóságot.

Ne akarj túl sok információt átadni a prezentációdban! Válassz ki 3-4 kulcsüzenetet, amelyeket a legfontosabbnak tartasz és szeretnéd, hogy a közönséged emlékezetében megmaradjon! Ezek köré építsd az előadásod!

Tipp: Próbáld meg elmondani egy mondatban, hogy miről fog szólni az előadásod! Ha sikerül, akkor te magad is tudod, mi a lényege és mit szeretnél átadni a hallgatóságnak! Ha nem, akkor gondold át a főbb üzeneteket!

Tipp: Gondolj a következő prezentációdra, írd le egy mondatban, hogy mi lesz az az egy mondat, amit szeretnél, hogy a közönség magával vigyen!


Остання зміна: Friday 29 October 2021 08:08 AM