Formai követelmények

A szakdolgozat terjedelme 40-60 oldal, a diplomadolgozat terjedelme 50-70 oldal mellékletek nélkül.

A szakdolgozat/diplomadolgozat felépítése a témától függően: 

Külső borító

Belső borító

 Tartalomjegyzék (automatikus hivatkozás)

  Bevezetés (max. 3 oldal)

  Szakirodalmi áttekintés (dolgozat 25-30%-a)

  Anyag és módszer (dolgozat 15-20%-a)

  Eredmények, Értékelés (dolgozat 40-50%-a)

  Következtetés - javaslatok (2-4 oldal)

  Összefoglalás  (max. 2 oldal)

  Irodalomjegyzék

  Mellékletek

  Nyilatkozatok

Lapelrendezés

A/4-es, csak az egyik oldalra nyomtatva.

Margók

baloldalon, fent és lent 3 cm, jobb oldalon 2 cm.

Szöveg (beleértve a táblázatokat és ábrákat is)

Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, illetve 1,5-es sortávolság (táblázatoknál nem elvárás az előbbi sortávolság alkalmazása), sorkizárt.

Térköz

Az egész dolgozatban: előtte, utána 0 pt

Az oldalakat a lap alján, középre igazítva sorszámozni szükséges (kivéve fedőlap és a mellékletek)

Kiemelések

A szövegközben dőlt kiemeléseket lehet alkalmazni. A táblázatok és ábrák címénél, valamint a fejezetcímeknél alkalmazható félkövér kijelölés

Táblázatot, ábrát, képet címmel és sorszámmal kell ellátni

  - a táblázatok címét és számát a táblázat fölött

  - az ábrák/képek címét és számát pedig az ábra/kép alatt kell közölni

Mindegyikre a szövegben hivatkozni kell.

A fizikai mennyiség mértékegységeinek jelölésénél a SI (Systéme International d’Unités) jelöléseit kell alkalmazni.

Fejezetcímek

A fejezetcímeket címsorozni szükséges, hogy ebből a tartalomjegyzék automatikusan generálhatóvá váljon. Ezt az alábbi módon lehet beállítani:

  • „Kezdőlap” / „Stílusokon” belül a „stílus létrehozásánál” kell beállítani a következő három felsorolásban ismertetett címek formázását. Ezekhez három stílust érdemes létrehozni. A stílus beállításokat csak egyszer kell elvégezni, hiszen ezt követően az egyes címek kijelölése után a „Kezdőlap” beállított stílusaira csak rá kell kattintanunk. A stílusokat egyénileg lehet elnevezni, de a módosításnál az alábbi beállításokat kell alkalmazni:
  • Főcímek: 12-es betűméret, Times New Roman betűtípus, félkövér, nagybetűs, balra igazított, sortávolság 1,5-es, térköz előtte és utána 0 pt-s, a főcímek mindig új oldalon kezdődnek és a címek után egy üres sor következik aztán a szövegrész

pl.: 1. FŐCÍM

  • Alcímek: 12-es betűméret, Times New Roman betűtípus, félkövér, csak mondatkezdő nagybetű, balra igazított, sortávolság 1,5-es, térköz előtte és utána 0 pt-s, az alcímeket nem kell új oldalon kezdeni, azonban előtte és utána egy-egy üres sort el kell helyezni pl.: 1.1. Az első alcím
  • További alcímek: 12-es betűméret, Times New Roman betűtípus, dőlt, csak mondatkezdő nagybetű, balra igazított és maximum három decimálisig terjedhet sortávolság 1,5-es, térköz előtte és utána 0 pt-s, a további alcímeket sem kell új oldalon kezdeni, azonban előtte és utána egy-egy üres sort el kell helyezni

pl.: 1.1.1. Az első további alcím

Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzéket az általunk létrehozott címsorok alapján kell automatikusan beállítani, úgy, hogy a fejezetek kattintható hiperlinkek is legyenek.

  1. Első lépésként a fentiek alapján ki kell alakítani a maximum háromszintes (főcím, alcím és egy további alcím) címsorozását a „Stíluson” belül. A címsorokat saját magunk nevezhetjük el, pl. Első, Második, Harmadik
  2. A tartalomjegyzék generálását megelőzően lépjünk a belső címlap és bevezetés közötti oldalra (ide lesz majd beszúrva a beállítások elvégzése után a tartalomjegyzék). A „Hivatkozás” menüponton belül a „Tartalmat” kell megkeresni, ahol az „Egyéni tartalomjegyzékre” kell kattintani.
  3. A „beállításokon” belül az általunk létrehozott három címsor szintet meg kell sorszámozni, pl. Első – 1; Második – 2; Harmadik – 3. A többi beállításon itt nem kell változtatni.
  4. A „módosításnál” az általunk kijelölt címsor szinteket a fentiek szerint kell külön-külön megformázni. Ez azért szükséges, hogy a később automatikus generált tartalomjegyzék formai kialakítása megfelelő legyen.
  5. A beállítások elvégzése után és a szerkesztő ablak „okézását” követően a rendszer beszúrja a tartalomjegyzéket.
  6. A dolgozat lezárását megelőzően feltétlenül frissíteni kell a tartalomjegyzéket, amelyet a „jobb egérgomb” megnyomásával tehetünk meg.

Képek 

Csak olyan képet lehet a dolgozatban felhasználni, amit a dolgozatban elemezésre kerül.

A kép számozását, címét, forrását hasonlóan kell formázni, mint az ábra esetében.

Táblázatok

Minden eleme lehetőleg 10-től 12-es Times New Roman betűtípusú. A táblázatban  a sortávolság 1-es, a térköz előtte és utána 0 pt. Az oszlopok és sorok címeiben, illetve adott esetben a táblázat elemeinél félkövér kijelölés alkalmazható. A táblázatban a %-os jelölés esetében a számokat egységesen egy tizedesjegyig, átlagérték esetében két tizedesjegyig kell megadni.

A táblázatokat sorszámozni kell, amely sorszámra a szövegközben szükséges utalni. 

A cím középre igazított, 12-es Times New Roman betűtípusú, sortávolság 1,5-es, a térköz előtte és utána 0 pt. A sorszám normál kijelölésű. A táblázat címe félkövér. A címet a táblázat fölé kell elhelyezni és a cím és a táblázat között, illetve a cím és az előtte levő szöveges rész között egy-egy üres sort kell hagyni.

Közvetlenül a táblázatok alatt a forrás (balra zárt, dőlt, kivétel a dátum, amely normál formázású) megjelölése mindig kötelező.

Ábrák

Minden eleme minimum 10-es Times New Roman betűtípusú. Az ábrában a sortávolság 1-es, a térköz előtte és utána 0 pt. Az ábrában adott esetben félkövér kijelölés alkalmazható. A %-os jelölés esetében a számokat egységesen egy tizedesjegyig, átlagérték esetében két tizedesjegyig kell megadni.

Az ábrát középre igazítva kell elhelyezni.

Az ábrákat sorszámozni kell, amely sorszámra a szövegközben szükséges utalni

A cím középre igazított 12-es Times New Roman betűtípusú, sortávolság 1,5-es, a térköz előtte és utána 0 pt. A sorszám normál kijelölésű. Az ábra címe félkövér. A címet az ábra alá kell elhelyezni

Közvetlenül az ábra címe alatt a forrás (balra zárt) megjelölése mindig kötelező.