Tanszéki védés

A tanszéki védésen a hallgató dolgozatát prezentáció keretében is bemutatja.

A prezentációt a vizsgáztató bizottság titkárának minden esetben előzetesen el kell küldeni.

A prezentáció formátuma lehet ppt; .pptx; prezi, időtartalma 7-8 perc.

A diasorban minimum ajánlott betűméret a 18- 24-es betűméret.

Hosszú sorokat felölelő szöveges tartalom és felsorolás helyett ajánlott rövid, néhány szavas felsorolásokat, illetve akár képeket alkalmazni a tartalmi részek kifejezésére.

A dolgozatban elkészített táblázatokat és ábrákat érdemes a prezentációkészítő programban újra szerkeszteni, és nem képként bevágni.

A diákon szereplő ábrák és táblázatok forrásának feltüntetése elengedhetetlen.

A prezentáció felépítése:

  • Kezdődia: Egyetem, Kar, Intézet elnevezése; dolgozat címe; hallgató neve és szakja; konzulens neve és titulusa; prezentáció dátuma
  • Témaválasztás: Röviden meg kell indokolni, hogy a hallgató miért döntött az általa választott téma mellett. A téma jelentőségét kell kiemelni, illetve az esetleges személyes kötődéseket.
  • Célkitűzések és/vagy hipotézisek: A dolgozat célkitűzéseinek és/vagy hipotéziseinek rövid bemutatása, nem feltétlen szükséges mindet bemutatni, amit a dolgozatban szerepeltetett.
  • Anyag és módszer: A dolgozat során alkalmazott szekunder és primer kutatások (ilyen sorrendben) módszerének rövid, tényszerű bemutatása.
  • Eredmények: 3-4 diában a legfontosabb célkitűzések és/vagy hipotézisek alapján szükséges az eredményeket ismertetni ábrák és táblázatok segítségével.
  • Javaslatok: A dolgozat eredményei alapján 2-3 konkrét javaslat bemutatása a témával kapcsolatban. Fontos kiemelni, hogy csak olyan javaslatok fogalmazhatók meg, amik párhuzamban vannak az eredményekkel.
  • Záródia: „Köszönöm a figyelmet!” felirat elhelyezése az utolsó dián és a prezentáció lezárása.