Információkeresési technikák

  1. Boole operátorok: keresőkérdésekben logikai műveletek kifejezésére alkalmazzuk.
  • AND / ÉS operátorral összekapcsolt kifejezések esetén mindkét kifejezésnek szerepelnie kell az egyes találatokban

 

  • OR / VAGY operátorral összekapcsolt kifejezések esetén valamelyik (bármelyik) kifejezésnek szerepelnie kell az egyes találatokban. (Legalább az egyik kifejezésnek szerepelnie kell.)

  • NOT / NEM operátorral összekapcsolt kifejezések esetén az operátor előtt álló kifejezés biztosan szerepel, az utána álló kifejezés pedig biztosan nem szerepel a találati halmazban.

2. Csonkolás: A keresésnél néhány szó vagy kifejezés különböző végződéssel előforduló alakja is megfelelhet számunkra (kereskedelem, kereskedelme, kereskedelmi, stb.). A kezdő karaktersort követő végződést ilyen esetben csonkolhatjuk % vagy * jellel. Például a bagoly% vizsgálat% kereső kifejezésre a találatok között szerepel: bagolylepke (Helicoverpa armigera Hübn.) gradációja közötti összefüggések vizsgálata; bagolyköpetek vizsgálata; bagolyköpet-vizsgálatok; bagolyköpet vizsgálati; stb.

3. Pontos kifejezések keresésére idézőjelet használunk.

Ekkor az idézőjelen belül található szókapcsolatra keresünk rá. Mindegyik kifejezésnek szerepelnie kell a találatban, pontosan úgy és olyan sorrendben, hogyan az idézőjelben szerepel.

4. Tárgyszavak: egy-egy témában hatékonyabb a keresésünk és relevánsabb találatokat kapunk, ha tárgyszavakat használunk. Sokszor a címben nem szerepel az adott téma, szakkifejezés, mégis megtaláljuk a tárgyszavaknak köszönhetően a számunkra épp megfelelő tárgykört.

Zuletzt geändert: Wednesday, 17. April 2019, 14:58