Több szempontú keresés

A keresést a DEENK katalógusa példáján mutatjuk be.

A katalógus "összetett keresési" oldalán beállíthatunk olyan specifikus kereséseket, amelyek több szempont kombinálásával adnak megfelelő eredményt.

A leggyakrabban használt keresési mezők, ill. azok kombinációja: szerző, cím, tárgyszó, ha ismert, akkor a dokumentumok ISSN/ISBN száma.

A kereséseket szűkíthetjük kiadási év, dokumentumtípus, nyelv, illetve a könyvtár lelőhelyeire is.

Az alábbi keresés Balázs Géza folklorista pálinkával foglalkozó könyveit adja vissza a szerző, cím és dokumentumtípus megadásával:

A találati lista a keresési feltételeknek megfelelő könyveket tartalmaz, mellyel további műveleteket tudunk végezni. Például rendezhetjük cím, dátum stb. szerint. Megadhatjuk azt is, hogy milyen részletességgel kívánjuk látni a találatokat. Célszerű a „Hosszú, példányokkal” opciót választani, így kaphatunk képet arról, hogy az egyes tételek mely könyvtárakban lelhetőek fel. Másik módszer a tételek egyenkénti szemrevételezése. Ebben az esetben a bennünket érdeklő rekord mellett kattintsunk a „Részletek” opcióra.

Megvizsgálhatjuk, hogy egy adott dokumentum mely könyvtári egységekben érhető el, hozzáférhető-e szabadpolcon, illetve kölcsönözhető, vagy helyben használható kiadvány.

Ha nincs elérhető példány szabadpolcon, raktári kérést is indíthatunk, mely az adott könyvtári egységben kerül kiszolgálásra.

Ultima modificare: Wednesday, 17 April 2019, 14:58